Competitive Intelligence jako zdroj adaptace malých a středních podniků - Střelka, Jindřich (2011)
Tato práce se zabývá aktuální problematikou realizace Competitive Intelligence procesů v malých a středních podnicích. Pomocí provedeného výzkumu bylo detailně analyzováno, jakým způsobem podniky využívají CI procesy a to zejména s ohledem na velikost firmy, oblast, kde se CI využívá (např. zákazníci, konkurence, aj.) a z pohledu naplnění všech čtyř fází zpravodajského cyklu. Výsledky výzkumu potvrdily, že menší podniky využívají potenciál CI v menší míře, než podniky větší. Kromě detailního prozkoumání, jak podniky pracují s informacemi z okolního prostředí, byly identifikovány problematické oblasti, které podniky v rámci CI procesů podceňují. Na základě výzkumu a teoretické části práce byly stanoveny východiska pro tvorbu systému pro integraci CI procesů tak, aby respektovaly specifika malých a středních podniků. Tento systém byl navržen a otestován pilotní integrací do informačního systému organizace.