Analýza metód océňovania bánk - Juráš, Dalibor; Mařík, Miloš, 1947-; Hrdý, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Diplomová práca sa zaoberá oceňovaním bankových subjektov, pričom nazerá na túto tematiku z pohľadu štandardného a nového prístupu. Práca sa vo svojej prvej časti sústreďuje na pochopenie rozdielu medzi ohodnocovaním nefinančných spoločností a práve bánk. V nasledujúcej časti prináša popis vyššie spomenutej základnej metódy zastúpenej diskontným dividendovým modelom, a zároveň analyzuje určité parciálne problémy s ním súvisiace. Jadrom práce je Sonntagov model, ktorý rieši stanovenie hodnoty prostredníctvom uzatvárania protipozícii z jednotlivých obchodov, konkrétne prijímania depozít a poskytovania úverov. Priestor je taktiež venovaný otázke diskontnej miery, respektíve diskontovanej hodnoty, kedy sa zameriavam na vyhodnotenie použiteľnosti CAPM modelu v tunajších podmienkach a staviam oproti nemu koncept istotných ekvivalentov, ktorý vychádza z Black-Scholes teórie oceňovania opcií. Na záver sa práca zameriava na praktický príklad - ocenenie Banco Popolare ČR (dnes Equa Bank), aplikáciu a porovnanie oboch diskutovaných modelov a formuláciu záverečných odporúčaní pre odhadcov.
Vedoucí práce: Miloš Mařík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses