Vztahy mezi Ruskou federací a Evropskou unií - Khannanova, Dinara; Bič, Josef; Abrhám, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Cílem práce je vyhodnocení ekonomických vztahů mezi EU a RF v posledních deseti letech. Politické, ekonomické a sociální systémy Ruska jsou komplexní a složité, jelikož Rusko je veliká a různorodá země s obrovskými rozdíly na úrovni ekonomického rozvoje svých regionů a společnosti jako celku. Značná část této práce je proto věnována analýze ekonomického vývoje Ruska v prvním desetiletí 21. století. Dále práce analyzuje obchod a investice mezi Ruskem a EU, a to jak podle objemu a druhu obchodních transakcí, tak i podle objemu a druhu investic mezi státy navzájem. Coby důležitá složka společného obchodu je pak podrobně rozebrána energetika. První část práce je věnována hlavním formám smluvní spolupráce mezi Evropskou unií a Ruskem, o které se opírají veškeré probíhající obchodní styky. Zásadním dokumentem je v tomto směru tzv. Dohoda o partnerství a spolupráci (DPS). Ekonomické charakteristice Ruské federace a jejímu postavení ve světové ekonomice v posledních deseti letech je věnována druhá část mé práce. První kapitola pojednává o změnách v zahraniční politice Ruska vůči EU od nástupu k moci Vladimira Putina. Další kapitola je věnována ekonomickému vývoji Ruska za jeho vlády. Třetí kapitola se zabývá dopadem globální finanční krize na ruskou ekonomiku. Dále je popsán ekonomický stav a problémy současného Ruska. Třetí část mé práce pojednává o současné podobě obchodně-ekonomických vztahů mezi EU a RF, jejich významu a základních obsahových složkách. První kapitola pojednává o samotném charakteru vzájemného obchodu a struktuře zboží a dále je analyzován vývoj investic mezi oběma celky. Třetí kapitola rozvíjí téma energetiky, která tvoří jádro vzájemného obchodu obou zemí. Následující kapitola mé práce rozebírá současnou situaci a problémy existující mezi EU a Ruskem.
Vedoucí práce: Josef Bič
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses