České obchodně-ekonomické zájmy a jejich prosazování v EU - Smotlachová, Martina (2011)
Cílem této diplomové práce je poskytnout čtenáři souhrnný přehled o systému a procesu prosazování českých obchodně-ekonomických zájmů v Evropské unii. Byla bych ráda, kdyby obsah této práce mohl posloužit českým podnikatelům jako pomoc při prosazování svých zájmů v Evropské unii. První kapitola se zaměřuje na definování českých obchodně-ekonomických zájmů. Druhá část práce popisuje aktuální stav systému prosazování těchto zájmů, kde uvádím jeho hlavní nedostatky a možnosti řešení. Třetí kapitola je věnována nástrojům a institucím zapojených do výše zmíněného systému a jejich rolím. V následující části práce vysvětluji samotný proces obhajování českých národních zájmů na evropském poli. Pátou a velmi důležitou součástí práce je dotazníková část, která čtenáři poskytne reálný obraz systému z pohledu zainteresovaných subjektů, a to samotných českých podnikatelů.