Vonkajšie vzťahy EÚ voči rozvojovým krajinám posun k recipročnej spolupráci? - Fedorčáková, Jana; Cihelková, Eva, 1952-; Bič, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Práca poskytuje multidimenzionálny pohľad na vývoj vonkajších vzťahov Európskych spoločenstiev a Európskej únie (EÚ) s rozvojovými krajinami rozdelenými do štyroch geografických regiónov -- Stredomoria; skupiny Afrika, Karibik, Tichomorie; Latinskej Ameriky a Ázie. Práca je rozdelená do troch kapitol. V prvej kapitole si práca kladie za cieľ posúdiť význam a efektívnosť vonkajších vzťahov EÚ a rozdielnosť nerecipročného a recipročného prístupu v obchodných vzťahoch medzi krajinami v teoretickej rovine. Druhá kapitola následne demonštruje rozdiely medzi nerecipročným a recipročným prístupom na vývoji vonkajších vzťahov EÚ voči rozvojovým krajinám a takisto na posledných zmenách uskutočnených v rámci vonkajších vzťahov EÚ, pričom v tomto zmysle sú za rozhodujúce obdobie považované 90-te roky 20. storočia. Tretia kapitola sa zameriava na hodnotenie posunu k recipročnej spolupráci a na hlavné príčiny tohto procesu. Zároveň analyzuje existenciu možnej analógie v prístupe EÚ k jednotlivým rozvojovým regiónom a perspektívy vonkajších vzťahov EÚ voči rozvojovým krajinám v budúcnosti.
Vedoucí práce: Eva Cihelková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses