Vizualizace notového zápisu pomocí technologií XML - Vacek, Matěj (2011)
Ve své bakalářské práci se zabývám vizualizací notového zápisu. I pro tuto relativně úzkou skupinu dat existuje specifikace (MusicXML), pomocí které lze data dále předávat a převádět tak například mezi jednotlivými softwarovými programy. Vývoj notového zápisu probíhá několik staletí a dospěl tak k velké složitosti, neboť skladatelé chtějí pomocí not vyjádřit všechny své myšlenky. Rozhodl jsem se proto omezit podporované části notového zápisu a tak se v této práci zaměřím pouze na oblast jednoduchých českých lidových písní, která má svá specifika. Samotné zobrazení výsledku bude ve formátu SVG, tj. formátu založeném na vektorové grafice. Převod mezi původními daty a zobrazením ve formátu SVG bude prováděn pomocí XSLT transformace, jejíž prototyp v rámci této práce vytvořím. Taková transformace, alespoň dle mých poznatků, zatím neexistuje, k nalezení jsou pouze pokusy o vytvoření takových transformací, které nejsou dotaženy do uspokojivého konce a nemají žádnou ucelenou formu.