Alternativní formy finančního řešení rizikovosti - Müller, Michal (2010)
Tato diplomová práce se zabývá významnou finanční inovací konce druhé poloviny 20. století, pojistnou sekuritizací. Pro názornější pochopení pojistné sekuritizace je nutno ji vnímat v širším kontextu sekuritizace finanční, které je věnována úvodní část práce. V další kapitole je provedena analýza faktorů, které vedly na počátku milénia k destabilizaci pojistného a zajistného trhu a ke hledání nových alternativních způsobů, jak znovu nalézt rovnováhu. Výsledek tohoto hledání představují alternativní formy finančního řešení rizikovosti. Čtvrtá část práce je věnována pojistné sekuritizaci, elementárnímu srovnání s finanční sekuritizací a přehledu výhod a nevýhod, jež jsou spojeny s jednotlivými typy sekuritizačních transakcí. Součástí kapitoly i je vliv finanční krize na pojistnou sekuritizaci. Práce je zakončena vyslovením prognózy a nutných kroků potřebných k tomu, aby se pojistná sekuritizace stala na trzích do budoucna úspěšným produktem. Cílem práce je zhodnocení využitelnosti pojistné sekuritizace jako alternativního způsobu řešení rizikovosti, analýza jejích slabých stránek a návrh opatření, která by podpořila vyšší využití sekuritizace do budoucna.