Alternativní formy finančního řešení rizikovosti - Müller, Michal; Daňhel, Jaroslav, 1943-2025; Baran, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Tato diplomová práce se zabývá významnou finanční inovací konce druhé poloviny 20. století, pojistnou sekuritizací. Pro názornější pochopení pojistné sekuritizace je nutno ji vnímat v širším kontextu sekuritizace finanční, které je věnována úvodní část práce. V další kapitole je provedena analýza faktorů, které vedly na počátku milénia k destabilizaci pojistného a zajistného trhu a ke hledání nových alternativních způsobů, jak znovu nalézt rovnováhu. Výsledek tohoto hledání představují alternativní formy finančního řešení rizikovosti. Čtvrtá část práce je věnována pojistné sekuritizaci, elementárnímu srovnání s finanční sekuritizací a přehledu výhod a nevýhod, jež jsou spojeny s jednotlivými typy sekuritizačních transakcí. Součástí kapitoly i je vliv finanční krize na pojistnou sekuritizaci. Práce je zakončena vyslovením prognózy a nutných kroků potřebných k tomu, aby se pojistná sekuritizace stala na trzích do budoucna úspěšným produktem. Cílem práce je zhodnocení využitelnosti pojistné sekuritizace jako alternativního způsobu řešení rizikovosti, analýza jejích slabých stránek a návrh opatření, která by podpořila vyšší využití sekuritizace do budoucna.
Vedoucí práce: Jaroslav Daňhel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses