Srovnání přístupů ke strategii řízení podnikových IS/ICT - Pešek, Jan (2011)
Cílem této bakalářské práce je srovnání přístupů ke strategickému řízení podniku a IS/ICT, identifikace vztahu obou oblastí během jejich vývoje a v současnosti zejména z hlediska velkých podniků. Práce se věnuje oběma oblastem strategického řízení (podniku a IS/ICT), jejich jednotlivým historickým a současným trendům a otázkám. Tyto oblasti jsou následně postaveny do kontextu a jsou popsány jednotlivé souvislosti a společné trendy obou oblastí. První část práce je rozdělena na 2 části. Její první část obsahuje rešerši přístupů ke strategickému řízení podniku mimo oblast IS/ICT a druhá část obsahuje rešerši přístupů ke strategickému řízení IS/ICT v podniku. V druhé části práce je na základě obou rešerší vytvořena hypotéza o vztahu obou oblastí strategického řízení. Hypotéza se věnuje základní otázce strategické hodnoty IT v podniku a následně vztahu businessu a IT v podniku v průběhu vývoje, včetně odhadu do budoucna. V poslední části práce je hypotéza dále rozvedena a reflektována vůči předchozím rešerším. V této části jsou shromážděna tvrzení a názory některých autorů, kteří se věnovali otázce strategické hodnoty IT v podniku zejména po tzv. dot-com éře a následně jsou tyto názory vyhodnoceny ze současného hlediska. Dále se poslední část práce blíže věnuje vývoji v oblasti IT a businessu a popisuje souvislosti a vztah obou oblastí během vývoje až do současnosti. Práce tak podává ucelené srovnání business a IT oblastí v podniku a popisuje vývoj jejich vzájemného vztahu až do současnosti zejména z hlediska strategického řízení.