Analýza klimatologických časových řad pro vybraná místa v Evropě v letech 1961-2010 - Míka, Tomáš; Helman, Karel; Bašta, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Bakalářská práce se zabývá analýzou klimatologických časových řad naměřených na sedmi vybraných meteorologických stanicích rozmístěných po celém evropském kontinentu. Podkladové údaje pro tento rozbor byly získány z veřejně dostupné evropské databáze ECA&D. Analýza je zaměřena zejména na výpočet základních charakteristik a dekompozici časových řad. Cílem této práce je zkoumat vývoj časových řad průměrných měsíčních teplot a srážkových úhrnů v období 1961 - 2010 na jednotlivých meteorologických stanicích, tato analyzovaná data dále porovnat mezi sebou a prozkoumat tak podobnost či rozdílnost teplot a srážek z jednotlivých stanic nejen z hlediska času, ale i z hlediska prostoru. Práce je rozdělena do dvou částí. První část je teoretická a jsou v ní obecně popsány použité statistické metody. Stěžejní druhá (praktická) část je věnována zpracování dat a samotné analýze časových řad.
Vedoucí práce: Karel Helman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses