Hypoteční zástavní listy (MBS) v USA - Reznák, Pavel; Radová, Jarmila; Málek, Jiří, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Má diplomová práce se zabývá Mortgage Backed Securities, což jsou cenné papíry kryté hypotékami. V první části práce jsou MBS zobrazeny jako část skupiny strukturovaných aktiv. Je zde provedeno jejich srovnání s ostatními sekuritizačními instrumenty z hlediska struktury a vlastností a také je znázorněno jaká část jim připadá na sekuritizačním trhu. V další části je věnován důraz na podkladová aktiva MBS, tedy hypotéky. Důkladně je rozebrán americký hypoteční trh, druhy a objem poskytnutých půjček a jejich specifika. Jsou popsány polovládní agentury specifické pro americký trh, které napomáhají rozvoji hypotečního trhu. Hlavní část práce je věnována popisu tvorby Mortgage Backed Security, značná část se zabývá jednotlivými druhy a charakteristikami MBS. Je zde popsáno, jaký druh je vhodný pro určité typy investorů. Důraz je kladen na riziko předčasného splacení, tedy riziko spojené pouze s hypotéčními produkty. Závěrečná kapitola se věnuje jednotlivým typům MBS ze statistického hlediska. Je znázorněn jejich celkový objem na dvou hlavních trzích, v USA a Evropě, dále jsou popsány počty emisí jednotlivých druhů a další zajímavé statistické údaje spojené s MBS trhy.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses