Podmínky patentovatelnosti vynálezu v právu vybraných zemí a v mezinárodním právu - Babjaková, Natália (2011)
Diplomová práce se zabývá problematikou podmínek patentovatelnosti vynálezu v právu vybraných zemí a v mezinárodním právu. Teoretická část obsahuje obecné představení patentového práva, jeho principů a odlišností úpravy v jednotlivých právních systémech. Dále je zaměřena na rozbor úpravy podmínek patentovatelnosti, zejména podmínky novosti, v evropském právu. Praktická část obsahuje analýzu rozhodovací praxe Evropského patentového úřadu a Úřadu průmyslového vlastnictví České republiky ve vybraných oblastech posuzování novosti vynálezu, na jejímž základě budou nalezeny oblasti, které jsou nejčastějším předmětem sporů o patentovatelnost, bude poukázáno na rozpory mezi konkrétními rozhodnutími a budou identifikována klíčová kritéria, na základě kterých by mělo být v obdobných sporech v budoucnosti rozhodováno.