Analýza vývoje derivátových trhů v průběhu finanční krize - Zikmund, Michal (2011)
Cílem práce je analýza derivátových trhů v průběhu finanční krize. Na základě analýzy problému s vedením derivátových účtů Lehman Brothers, se dotaneme k hodnocení potřeb standardizace a transparentnosti v oblasti těchto nástrojů, s takovým výsledkem, aby měly tyto kroky co nejmenší dopad na likvidu trhu s deriváty. Dále byl analyzován rok 2008, ve kterém došlo k bankrotu zmiňované instituce a jaký byl dopad na produkty derivátových produktů v rámci organizovaného trhu. Poslední část práce analyzuje vývoj počtu a změny zobchodovaných kontraktů, opcí a futures, na organizovaném trhu podle různých produktových skupin od r. 2002 do r. 2010.