Analýza systému hodnocení zaměstnanců v organizaci - Košková, Markéta; Stříteský, Marek; Sovová, Andrea; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2011)
Práce pojednává o hodnocení zaměstnanců v konkrétním podniku. Cílem práce je analýza současného systému hodnocení pracovníků a na základě teoretických poznatků získaných z odborné literatury jsou navrženy změny vedoucí k zefektivnění systému hodnocení. Analýza formálního systému hodnocení je provedena ve třech fázích. V první fázi, analýza formálního systému hodnocení, je uvedena charakteristika cílů, kritérií a používaných metod hodnocení. Druhá fáze, vnímání systému hodnocení zaměstnanců, je zpracována podle výsledků z dotazníkového šetření. V poslední fázi, analýza silných a slabých stránek systému hodnocení, jsou navrženy změny odstraňující chyby či nedostatky v procesu hodnocení zaměstnanců.
Vedoucí práce: Marek Stříteský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses