Tvorba klasifikačního modelu akcií podle vývoje fundamentálních ukazatelů - Bláha, Tomáš (2022)
Diplomová práce se zabývá klasifikací akcií veřejně obchodovaných společností kótovaných na akciovém trhu do čtyř výkonnostních tříd na základě vybraných fundamentálních ukazatelů. V práci jsou popsány jednotlivé kroky tvorby klasifikačního modelu. Z hlediska jednotlivých kroků tvorby modelu je v práci nejprve rozebrána fundamentální analýza. Pro jednotlivé výkonnostní třídy akcií jsou v práci zkoumány trendy vybraných fundamentálních ukazatelů s následným zkoumáním vztahů mezi nimi samotnými. V závěru práce je vytvořen klasifikační rozhodovací strom a klasifikační náhodný les pro klasifikaci akcií do výkonnostních tříd na základě vybraných ukazatelů fundamentální analýzy s následným vyhodnocením obou modelů.