Vývoj základních druhů příjmů v čistých příjmech domácností v ČR - Shakirova, Alsu (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá dopadem zatížení na sociální skupinu zaměstnanců a sociální skupinu osob samostatně výdělečně činných mezi lety 2005–2019 v České republice. Pro analýzu byly použity efektivní daňová sazba a Giniho koeficient, zdrojem dat bylo zvoleno šetření Životní podmínky. Z analýzy vyplývá, že skupina podnikatelů je více zatížena než skupina zaměstnanců, ačkoliv dopad daně z osobních příjmů je na obě skupiny mírně progresivní. Nejméně zatíženou částí vybraných skupin jsou domácnosti s dětmi nacházející se v nízkopříjmových skupinách. Bylo též zjištěno, že celkové zatížení skupin není příliš velké ani demotivující, protože k přelévání domácností mezi vybranými skupinami dochází málokdy.