Vývoj základních druhů příjmů v čistých příjmech domácností v ČR - Shakirova, Alsu; Vančurová, Alena, 1957-; Finardi, Savina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá dopadem zatížení na sociální skupinu zaměstnanců a sociální skupinu osob samostatně výdělečně činných mezi lety 2005–2019 v České republice. Pro analýzu byly použity efektivní daňová sazba a Giniho koeficient, zdrojem dat bylo zvoleno šetření Životní podmínky. Z analýzy vyplývá, že skupina podnikatelů je více zatížena než skupina zaměstnanců, ačkoliv dopad daně z osobních příjmů je na obě skupiny mírně progresivní. Nejméně zatíženou částí vybraných skupin jsou domácnosti s dětmi nacházející se v nízkopříjmových skupinách. Bylo též zjištěno, že celkové zatížení skupin není příliš velké ani demotivující, protože k přelévání domácností mezi vybranými skupinami dochází málokdy.
Vedoucí práce: Alena Vančurová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses