Dopad pandemie Covidu-19 na daňové subjekty - Šantora, Karel; Slintáková, Barbora; Arltová, Markéta, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Cílem této práce je odhadnout fiskální dopad pandemie covidu-19 v období od jejího začátku v březnu roku 2020 do srpna 2021 u vybraných daňových subjektů. Fiskální dopad se vypočítal jako rozdíl mezi skutečnými hodnotami a odhadnutými hodnotami modelu zkoumaných veličin. V této práci byla pro zjištění odhadu konkrétně použita multiplikativní metoda Holtova-Wintersova sezónního exponenciálního vyrovnávání. Jako základ pro tento odhad byly použity časové řady od ledna 2017 do února 2020. Vybraný vzorek činilo 10 společností, přičemž se zkoumal dopad na příjmy, výsledky hospodaření, daňovou povinnost u daně z příjmů právnických osob a z přidané hodnoty, mzdy a sociální pojištění. Dále byla kvantifikována získaná veřejná podpora. Z výsledků vyplývá, že čtyři společnosti pandemie výrazně negativně poškodila, čtyři společnosti zůstaly na stejné úrovni jako před pandemií a dvě si oproti předcovidové době polepšily. V době pandemie deset náhodně vybraných společností sice odvedlo do veřejných rozpočtů za období od března 2020 do srpna 2021 o 1 006 300 Kč více na DPPO, avšak na druhou stranu o 758 047 méně na pojistném sociálního pojištění. Navíc společnosti inkasovaly od státu o 2 943 549 Kč vyšší vratku DPH a získaly 3 110 188 Kč na dotacích. Celkový fiskální dopad byl záporný ve výši 5 805 781 Kč. Pro připomenutí, odhadnutý fiskální dopad nebyl způsoben pouze vlivem pandemie, respektive vládními opatřeními, ale působily i jiné vlivy (např. nové zakázky apod.).
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses