Relevance účetních závěrek pro kapitálové trhy - Piga, Patrik; Procházka, David, 1979 říjen 10.-; Pospíšil, Jiří, 1988-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Práce vychází z Koncepčního rámce Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (dále jako IFRS), který udává, že účetní závěrky připravené podle IFRS poskytují jejich uživatelům údaje ovlivňující jejich ekonomická, případně investiční rozhodnutí. V práci analyzuji relevantnost účetních závěrek připravených podle IFRS u společností z indexu STOXX Europe 600 pomocí dvou uznávaných modelů, a to Returns-earnings modelu (Easton & Harris, 1991) a Price-earnings modelu (Ohlson, 1995) abstrahujícího proměnnou Vt. Relevantnost analyzuji za celkové období let 2012 až 2020 za všechny společnosti dohromady, a také odděleně při rozdělení společností do 10 samostatných sektorů s využitím Fixed effects modelu, Random effects modelu, případně Prais-Winsten Estimator. Rovněž analyzuji relevanci účetních závěrek v jednotlivých letech za účelem identifikace trendu ve vývoji relevance, a to pomocí metody nejmenších čtverců (OLS).
Vedoucí práce: David Procházka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses