Vplyv fiškálnej (COVID-19) politiky na hospodárenie verejných rozpočtov SR v roku 2020 - Gdovcová, Zuzana (2022)
Bakalárska práca sa zaoberá fiškálnou politikou a rozpočtovou politikou uskutočňovanou na území SR v období pandémie COVID-19 . Jej hlavným cieľom je analýza miery narušenia hospodárenia rozpočtu verejnej správy a štátneho rozpočtu v dôsledku expanzívnych opatrení fiškálnej politiky zameraných na zmiernenie dopadov pandémie COVID-19 (stabilizáciu makroekonomických veličín) v roku 2020. Odchýlka priebežného hospodárenia štátneho rozpočtu v roku 2020 je vyhodnotená využitím skutočných hodnôt a predpovedí (bodových odhadov) ekonometrického modelu časovej rady príjmov a výdavkov štátneho rozpočtu zostaveného na základe údajov v období 2009-2019. V rámci hospodárenia rozpočtu verejnej správy je kvantifikovaný vplyv vopred vytipovaných bezprostredne súvisiacich opatrení fiškálnej politiky v podobe zvýšených výdavkov, resp. poklesu príjmov verejnej správy.