Alternativní kryptoměny z pohledu banky a investora - Gregorec, Filip (2022)
Bakalářská práce se zabývá krypto aktivy jednak z investičního hlediska a jednak z pohledu centrálních bank, jakožto regulátorů trhu. Otázkou však zůstává, zda by tento typ investic měl být bankou podporován, či nikoli. Další otázkou je, zda má jednotlivec šanci na těchto typech investic vydělat. Cílem práce má být komplexní zhodnocení krypto trhu a vhodnost takovýchto investic. Práce je rozdělena na dvě části – teoretickou a praktickou, přičemž teoretická část se zabývá vznikem, vymezením základních pojmů a regulací kryptoměn a praktická komparací jednotlivce se skupinou. Dosažené výsledky pomocí komparativní analýzy a dat ze skupiny XY bylo zjištěno, že by strategie vedla jednotlivce do ztráty, proto bylo vhodné s danou metodou skončit, oproti tomu výsledky analýzy skupiny se dají úspěšně použít. Z výsledků se dá odvodit, že pro jednotlivce by bylo vhodnější portfolio diverzifikovat. Z důvodů nedostatečného sledování transakcí by regulátoři měli důsledněji sledovat pohyb transakcí.