Ocenění podniku s důrazem na velikostní přirážku - Borovka, David (2022)
Cílem této diplomové práce je stanovit spravedlivou hodnotu českého podniku Primátor, a. s., k 31. 12. 2020 a vyčíslit vliv zakomponování velikostní přirážky do diskontní míry společně s odůvodněním jejího použití pro oceňovaný podnik. V úvodní části se práce věnuje konceptu velikostní přirážky, jejímu využití ve znalecké praxi a samotnému výpočtu výše přirážky pro rozdílné velikostní decily. Druhá část obsahuje jednotlivé části nutné pro ocenění podniku Primátor metodou DCF Entity, které zahrnují finanční a strategickou analýzu, sestavení finančního plánu podniku na základě generátorů hodnoty a samotné ocenění. V závěrečné kapitole je následně provedena úvaha nad relevantností použití velikostní přirážky a její vypočtené výše pro oceňovaný podnik za využití metody odvětvových multiplikátorů a porovnání odlišnosti rizik se zvoleným velkým podnikem.