Ocenění podniku s důrazem na velikostní přirážku - Borovka, David; Podškubka, Tomáš, 1982-; Rýdlová, Barbora, 1976-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Cílem této diplomové práce je stanovit spravedlivou hodnotu českého podniku Primátor, a. s., k 31. 12. 2020 a vyčíslit vliv zakomponování velikostní přirážky do diskontní míry společně s odůvodněním jejího použití pro oceňovaný podnik. V úvodní části se práce věnuje konceptu velikostní přirážky, jejímu využití ve znalecké praxi a samotnému výpočtu výše přirážky pro rozdílné velikostní decily. Druhá část obsahuje jednotlivé části nutné pro ocenění podniku Primátor metodou DCF Entity, které zahrnují finanční a strategickou analýzu, sestavení finančního plánu podniku na základě generátorů hodnoty a samotné ocenění. V závěrečné kapitole je následně provedena úvaha nad relevantností použití velikostní přirážky a její vypočtené výše pro oceňovaný podnik za využití metody odvětvových multiplikátorů a porovnání odlišnosti rizik se zvoleným velkým podnikem.
Vedoucí práce: Tomáš Podškubka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses