Mzdové účetnictví a jeho organizace u podnikatelského subjektu - Kabzanová, Tatiana (2022)
Hlavním cílem diplomové práce je zobrazit přehledný pohled na problematiku mezd, objasnit zákony a předpisy týkající se problematiky mzdového účetnictví, a následně na konkrétních příkladech znázornit mzdový systém České republiky v praxi. Tato práce je rozdělená do dvou částí, na teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou vysvětleny pojmy mzdové problematiky, které se týkají hlavně pracovněprávních vztahů, odměňování práce, veřejného zdravotního pojištění, sociálního zabezpečení a daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. V praktické části diplomové práce je nejprve představena fiktivní společnost ABC.com s.r.o., její organizační struktura, pracovní podmínky a následně jsou uvedeny modelové příklady na výpočet mezd jednotlivých zaměstnanců společnosti.