Modifikace leasingových kontraktů v rozsahu IFRS výkaznictví - Husová, Lenka (2022)
Diplomová práce se zabývá změnami – modifikacemi a přehodnoceními – leasingových kontraktů a jejich účetním zachycením dle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS). V první části práce seznamuje s pravidly pro vykazování leasingů dle IFRS 16 z pohledu nájemce, zabývá se kritérii pro uznání leasingu, výjimkami a prvotním a následným oceněním práva k užívání a závazku z leasingu bez vlivu modifikací. Druhá část práce podrobně představuje účetní zachycení změn, které mohou nastat během doby nájmu u leasingových smluv. V práci se nachází následující scénáře a jejich řešení: změna splátky, prodloužení doby nájmu, zvýšení rozsahu nájmu, zkrácení doby nájmu a snížení rozsahu nájmu. Poslední kapitola se věnuje zveřejnění informací o modifikacích v účetních závěrkách. Na základě povinně zveřejňovaných informací a ilustrativních účetních závěrek je konstatováno, že se informace o změnách leasingových smluv v účetní závěrce běžně nevyskytují.