Modifikace leasingových kontraktů v rozsahu IFRS výkaznictví - Husová, Lenka; Vašek, Libor, 1978-; Zelenková, Marie, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Diplomová práce se zabývá změnami – modifikacemi a přehodnoceními – leasingových kontraktů a jejich účetním zachycením dle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS). V první části práce seznamuje s pravidly pro vykazování leasingů dle IFRS 16 z pohledu nájemce, zabývá se kritérii pro uznání leasingu, výjimkami a prvotním a následným oceněním práva k užívání a závazku z leasingu bez vlivu modifikací. Druhá část práce podrobně představuje účetní zachycení změn, které mohou nastat během doby nájmu u leasingových smluv. V práci se nachází následující scénáře a jejich řešení: změna splátky, prodloužení doby nájmu, zvýšení rozsahu nájmu, zkrácení doby nájmu a snížení rozsahu nájmu. Poslední kapitola se věnuje zveřejnění informací o modifikacích v účetních závěrkách. Na základě povinně zveřejňovaných informací a ilustrativních účetních závěrek je konstatováno, že se informace o změnách leasingových smluv v účetní závěrce běžně nevyskytují.
Vedoucí práce: Libor Vašek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses