Mentální zdraví a jeho prevence u mladých profesionálních sportovců - Fialová, Veronika (2022)
Tato práce se věnuje duševnímu zdraví a mentální přípravě ve světě sportovců, zejména mladšího věku. Práce analyzuje aktuální situaci vnímání této tématiky ve společnosti a posléze se věnuje sportovnímu prostředí. Konkrétně tomu, jak je duševní zdraví vnímáno, jaké jsou diagnózy, jak se řeší mentální příprava a jak podobné téma řeší v zahraničí. Na závěr se věnujeme návrhu možného zlepšení situace v destigmatizaci duševního zdraví. K zisku dat slouží rozhovory se sportovci, trenéry i odborníky s praxí. Z nich jsme se dozvěděli, že situace se zlepšuje a duševní zdraví se dostává do povědomí, odborné pomoci však využívá minimum sportovců.