Atletika – tradiční sport budoucnosti z marketingové perspektivy v České republice - Pazderová, Nikol (2022)
Atletice hrozí odliv zájmu ze strany veřejnosti, dětí a mladých atletů. Další pokles atraktivity může následně nastat u sponzorů a diváků, kdy atletika přestane být konkurenceschopná proti nově vznikajícím a dynamicky se rozvíjejícím moderním sportům. Cílem práce, jak už napovídá samotný název „Atletika – tradiční sport budoucnosti z marketingové perspektivy v České republice“, je navržení souboru konkrétních marketingových doporučení a inovací, které budou implementovány do českého atletického prostředí. Snahou práce je najít pro atletiku taková řešení, které jí pomohou udržet atraktivnost a své postavení královny sportů. Změny nemají vést k revoluci, ale k evoluci. Inovace a změny mají doplnit, nikoliv nahradit tradiční pojetí atletiky vycházející z její dlouhé historie. Teoretická část práce se věnuje představení atletiky a jejího vývoje, činnosti a organizaci atletiky na českém území a přináší čtenáři teoretický základ ke sportovnímu marketingu, komunikaci a sponzoringu. Praktická část je postavená na metodách SWOT analýzy, best practises a rozhovoru s předsedou Českého atletického svazu Liborem Varhaníkem. Nejpodstatnější závěry a zjištění práce jsou v kapitole, která obsahuje návrh souboru marketingových doporučení a inovací pro Český atletický svaz. V této části je definováno deset bodů, které mají vést k naplnění cíle práce v praxi.