Systém nástrojů pro zvýšení množství pravidelné fyzické aktivity v každodenním životě občanů České republiky - Havrdová, Jana (2022)
Nedostatek pohybových aktivit napříč populací je jednou z hlavních příčin zvýšeného výskytu civilizačních onemocnění, které nejen výrazně zhoršují kvalitu života jednotlivce, ale také stojí nemalé náklady na zdravotní péči. Přirozeného pohybu ve společnosti výrazně ubývá, proto je ho třeba vrátit do každodenního života. Práce navrhuje model strategické spolupráce klíčových partnerů pro podporu pohybových aktivit v populaci. Mezi takové partnery zařazuje vedle rodiny zejména školu, sportovní prostředí, státní správu i samosprávu na úrovni krajů, měst a obcí, lékaře a zdravotní pojišťovny, podnikatelský sektor fitness, zaměstnavatele a další. Zaměřuje se na charakteristiku jednolivých sektorů, nastavení jejich potenciálu pro podporu pravidelného pohybu ve společnosti a nabízí systémovou mezioborovou spolupráci.