How the Covid -19 pandemic changed economic convergence and inequality - Almazbekova, Anzhelika; Čermáková, Klára; Špecián, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Nedávná globální ekonomická krize způsobená pandemií Covid-19 vyvolala obavy z prohlubování propasti mezi chudými a bohatými zeměmi. Země ASEAN jsou příkladem rychle rostoucích rozvojových zemí s velkým ekonomickým potenciálem. Je tedy důležité prozkoumat, jak se jejich růstové trendy změnily v důsledku recese v roce 2020 a jaký dopad to mělo na konvergenci příjmů a rozdíly mezi členskými státy. Hypotézou je, že krize covid-19 zpomalila proces konvergence. Tato práce testuje beta konvergenci a sigma konvergenci mezi členskými státy ASEAN. Výsledky regresní analýzy ukázaly mírný pokles míry konvergence z 2,12 % na 2,07 %, ale konvergence sigma nebyla ovlivněna. Pandemická krize tedy negativně ovlivnila sbližování mezi zeměmi ASEAN, ale nezvýšila příjmové rozdíly.
Vedoucí práce: Klára Čermáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: economics [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses