Daňové ráje jako nástroj daňové optimalizace - Kantor, Jakub (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá zhodnocením výhodnosti, popřípadě nevýhodnosti zakládání firem v daňových rájích. V teoretické části práce jsou shrnuty základní charakteristiky daňových rájů, jejich vymezení a využití. Kromě toho je v práci vypracováno porovnání jednotlivých daňových rájů dle příslušných kritérií. Z důvodu odsouhlasení OECD minimální globální daně, která souvisí s danou problematikou, nemohla být v práci minimální globální daň opomenuta. V praktické části práce je na modelových příkladech demonstrováno zdanění ve vybraných daňových jurisdikcích. Konkrétně na Kypru, Panamě a Seychelách. Z důvodu nutné komparace byla přidána i Česká republika, aby bylo možné odpovědět na výzkumný problém. Závěrem práce je graficky znázorněný vývoj daňové povinnosti ve vybraných onshorových a offshorových centrech.