Pojetí člověka v ekonomii - Zeman, Jakub (2011)
Diplomová práce pojednává o pojetí člověka ve standardním ekonomickém myšlení. Zaměřuje se především na kritické zhodnocení jeho vybraných fundamentů. Prezentuje některé možné alternativní náhledy poukazující na nedostatky axiomatiky hlavního proudu v ekonomickém modelování. S pomocí interdisciplinárního propojení poznatků o lidském myšlení a chování se pokouší naznačit směry, jimiž lze pojetí člověka v ekonomii vhodně rozšiřovat tak, aby lépe odpovídalo jeho určujícím přirozeným charakteristikám. Zmiňuje také některé z projevů těchto charakteristik, které je možné získat při čerpání z poznatků psychologie, behaviorální ekonomie, neuroekonomie a dalších oborů, a které jsou v rozporu se standardními modely, protože vedou k iracionalitě a chybám, implicitně produkují omezení racionality, popřípadě přisuzují konstitutivní roli při tvorbě myšlení a jednání odlišným prvkům. V závěru pak práce přechází k reflexi postavení iracionality ve vnitřním světě jedincova mozku i ve světě vnějším -- v ekonomice.