Potenciál cestovního ruchu Íránu a jeho atraktivita pro české turisty - Jarošová, Petra (2010)
Tato diplomová práce se zabývá Íránem jako destinací cestovního ruchu. Jejím konkrétním cílem, jak sám název napovídá, je zhodnotit potenciál cestovního ruchu této země a její atraktivitu pro české turisty. Nejprve je Írán v této diplomové práci charakterizován zcela obecně z hlediska geografie, obyvatelstva, ekonomické situace a dalších aspektů. Na obecnou charakteristiku země navazuje analýza cestovního ruchu Íránu -- jeho aktuální situace a předpokladů dalšího rozvoje. Důležitou část této práce představuje analýza nabídky zájezdů českých cestovních kanceláří do této destinace a vyhodnocení dotazníkového šetření, které mělo za úkol zjistit, jak je Írán vnímán českou veřejností, a jaký je zájem mezi českými turisty tuto destinaci navštívit.