Kapitálový trh ve Francii - minulost, současnost a budoucnost - Vaněčková, Jindřiška (2012)
Kapitálový trh je významnou součástí ekonomického systému, především díky schopnosti efektivního přerozdělení volných likvidních prostředků mezi přebytkovými a deficitními jednotkami. Protože jeho nejdůležitější částí je burza, je zde uvedena její analýza. Práce je zaměřena na Francii, která je považovaná za jeden z významných ekonomických pilířů Evropské unie. Nejprve je uveden význam kapitálového trhu a jeho historie. Dále jsou uvedeny informace o současném dění, regulaci a dohledu. Analýza francouzského kapitálového trhu je provedena na základě nejvýznamnějšího pařížského burzovního indexu a vybraných ukazatelů, jako počet primárních emisí, tržní kapitalizace nebo druhy obchodovaných instrumentů. Vzhledem k tomu, že pro investory je vždy zajímavá spekulace a predikce budoucího vývoje, jsou v závěru práce nastíněny možné scénáře, které mohou nastat.