Energetická bezpečnost EU - Musil, Jakub; Němcová, Ingeborg, 1957-; Vondrušková, Barbora, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Problematika energetické bezpečnosti se v posledních letech stala vlivem působení řady faktorů široce diskutovaným tématem mezi odbornou veřejností a na mnoha úrovních evropské politiky. Cílem této práce je určení vhodných nástrojů energetické politiky Evropské unie a nastínění možné podoby energetického mixu v příštích několika desetiletích. První část práce popisuje zvolenou metodiku rizikového managementu. Následuje analýza výchozí energetické pozice EU. Ve třetí části jsou podrobně analyzovány jednotlivé rizikové faktory energetické bezpečnosti. To umožní strukturovaný pohled na danou problematiku. Následující kapitola se zabývá dosavadním politickým úsilím v energetických otázkách na úrovni EU. V poslední části jsou formou tří scénářů budoucího vývoje hodnoceny souvislosti mezi jednotlivými rizikovými faktory. Tato analýza vede k prognózám energetického mixu ve střednědobém a dlouhodobém horizontu.
Vedoucí práce: Ingeborg Němcová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses