Srovnání základních konceptů informace a jeho důsledky - Valový, Marcel (2011)
Neexistuje jednotná teorie pro chápání informace. V informační společnosti je proto informace často misinterpretována a za informaci jsou považovány skutečnosti, které informací nejsou. V důsledku toho nemohou být spatřeny skryté hrozby spjaté s využíváním informačních technologií. Tato práce ve čtyřech teoreticky zaměřených kapitolách zevrubně vysvětluje podstatu informace, jak její fyzikální esencialitu, tak její aplikační stav v mysli a ve společenstvích, a staví ji do konstrastu s tím, co informace není. V páté a v závěrečné kapitole práce upozorňuje na následky vyvstávající z informace člověka do informační společnosti a na hrozbu totality spjatou s konceptem globálního mozku, jejíž transformace v realitu, přestože si toho nevšímáme, již započala.