Země Maghrebu ve světové ekonomice problémy a perspektivy - Štorková, Jitka (2011)
Maghreb je geostrategický region, který poutá zájem mocností. Potenciál jeho růstu je však omezován četnými problémy. Cílem této diplomové práce je analyzovat postavení zemí Maghrebu ve světové ekonomice a perspektivy jejich dalšího rozvoje. První kapitola se zaměřuje na ekonomické reálie zemí Maghrebu s důrazem na jejich problémy, včetně prvotních úvah o dopadech arabského jara na jednotlivé ekonomiky. Druhá kapitola představuje vnější hospodářské vazby zemí Maghrebu ve třech stupních: v rámci regionu, v oblasti Euro-středomoří a na globální úrovni. Třetí kapitola se zabývá perspektivami maghrebských ekonomik a možnostmi jejich dosažení. Hodnotí dosavadní úspěšnost integračních snah v regionu a oblasti Euro-středomoří, ale i spolupráce napříč světovou ekonomikou.