Globální nerovnováhy v kontextu vývoje kurzu amerického dolaru - Doležal, Martin (2011)
Práce pojednává o vývoji a stavu globálních nerovnováh v současné světové ekonomice v návaznosti na změnách kurzu amerického dolaru. Z tohoto pohledu se nejprve zaměřuje na současnou diverzifikaci světové ekonomiky s cílem objasnit postavení amerického měnového systému ve sféře globálních nerovnováh, dále pak na dlouhodobé tendence vývoje amerického dolaru jako hlavní světové měny a v konečné fázi se práce soustředí na změny v hospodářské politice hlavních aktérů globálních nerovnováh a na návrh možného řešení těchto disbalancí ve světové ekonomice.