Starší pracovníci na trhu práce. - Švehlová, Hana (2011)
Hlavním cílem této diplomové práce je analýza a vyhodnocení postavení starších pracovníků na trhu práce v Evropské unii, která čelí problému stárnutí svých obyvatel. Celosvětový vývoj, stejně tak jako evropský, je posuzován na základě hlavních demografických ukazatelů. Představuji také jednotlivé aktivity v oblasti zvyšování zaměstnanosti starších osob na úrovni Evropské unie. Zároveň se snažím zhodnotit pokrok, který byl v této oblasti v letech 2000-2009 po summitu v Lisabonu učiněn. Samostatná kapitola je věnována demografickému vývoji a situaci starších osob na trhu práce v České republice.