VZDĚLÁVÁNÍ JAKO NÁSTROJ INTEGRACE SENIORŮ DO INFORMAČNÍ SPOLEČNOSTI - Zerzaňová, Amálie (2011)
Diplomová práce se zabývá stárnutím populace a možností adaptace seniorů na změny probíhající ve společnosti, z toho zvláště na změny v oblasti informačních a komunikačních technologií. Cílem DP je analýza postavení seniorů v informačních společnostech se zaměřením na integraci seniorů do společnosti zájmovým vzděláváním na univerzitách třetího věku. V průběhu řešení posoudím vliv kurzů U3V na schopnost integrace seniorů do informační společnosti v České republice. Teoretická část je koncipována jako podkladové vymezení základních používaných pojmů týkajících se seniorské populace, informační společnosti a univerzit třetího věku. Analytická část využívá metodu dotazníkového řešení na základě kvalitativního výzkumu a analýzu interních informací U3V pomocí vlastního pozorování.