Súčasný stav a perspektívy udržateľného rozvoja cestovného ruchu v Banskobystrickom kraji - Lukšíková, Tereza (2012)
Diplomová práca pojednáva o udržateľnom rozvoji cestovného ruchu v Banskobystrickom kraji, konkrétnejšie sa zaoberá vyhodnotením jeho súčasného stavu a perspektív do budúcnosti. Práca je rozdelená do piatich kapitol. V teoretickej časti je vysvetlený pojem udržateľný rozvoj a jeho prinípy a aplikácia na cestovný ruch. V praktickej časti je najprv charakterizovaný Banskobystrický kraj, čitateľovi je priblížený pomocou niektorých štatistických údajov a tiež sú v tejto kapitole popísané formy cestovného ruchu v kraji. Tretia a štvrtá kapitola prinášajú analýzu súčasného stavu udržateľného rozvoja cestovného ruchu pomocou vybraných indikátorov udržateľného rozvoja cestovného ruchu a tiež pomocou dotazníkového šetrenia zameraného na povedomie o tejto problematike medzi rezidentmi, návštevníkmi a podnikateľmi v kraji. K celkovému zhodnoteniu je použitá SWOT analýza v piatek kapitole.