Role hollywoodského filmového průmyslu v průběhu hospodářského cyklu první dekády 21. století - Hanáčková, Michaela (2011)
Cílem diplomové práce je prozkoumat vztah mezi průběhem hospodářského cyklu a cyklu filmového hollywoodského průmyslu. V úvodní části jsou nastoleny teoretické přístupy k hospodářskému cyklu, jež se snaží objasnit příčiny úpadku hospodářské činnosti, a srovnává jejich odlišná doporučení. Následně se práce věnuje objasnění specifik filmového průmyslu a poskytuje lepší porozumění netransparentních pochodů uvnitř odvětví. V analytické části je testována kauzální závislost mezi hospodářskou situací hollywoodských studií a ekonomických subjektů na vzorku 90 pozorování pomocí testu Grangerovi kauzality a VAR modelu. Před empirickým testováním je poskytnuta komplexní analýza cyklů filmového průmyslu od jeho zárodku až po současnost a konfrontována s ekonomickou aktivitou země. Závěrem je potvrzení či vyvrácení závislosti a výsledek je porovnán s ekonomickou teorií.