Role hollywoodského filmového průmyslu v průběhu hospodářského cyklu první dekády 21. století - Hanáčková, Michaela; Ševčík, Miroslav, 1958-; Hřebík, Tomáš, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Cílem diplomové práce je prozkoumat vztah mezi průběhem hospodářského cyklu a cyklu filmového hollywoodského průmyslu. V úvodní části jsou nastoleny teoretické přístupy k hospodářskému cyklu, jež se snaží objasnit příčiny úpadku hospodářské činnosti, a srovnává jejich odlišná doporučení. Následně se práce věnuje objasnění specifik filmového průmyslu a poskytuje lepší porozumění netransparentních pochodů uvnitř odvětví. V analytické části je testována kauzální závislost mezi hospodářskou situací hollywoodských studií a ekonomických subjektů na vzorku 90 pozorování pomocí testu Grangerovi kauzality a VAR modelu. Před empirickým testováním je poskytnuta komplexní analýza cyklů filmového průmyslu od jeho zárodku až po současnost a konfrontována s ekonomickou aktivitou země. Závěrem je potvrzení či vyvrácení závislosti a výsledek je porovnán s ekonomickou teorií.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses