Ochrana spotřebitele v novém občanském zákoníku - Kubešová, Eliška; Grmelová, Nicole, 1975-; Neděla, Radek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Jakožto součást Evropské unie je Česká republika nucena přijímat evropská nařízení a směrnice. To platí i v případě problematiky ochrany spotřebitele. Revize evropského spotřebitelského práva přichází ve stejné době, jako dlouho očekávaná rekodifikace českého soukromého práva -- nový občanský zákoník. Práce rozebírá, jak se nejvýznamnější evropské předpisy poslední doby odráží v návrhu nového občanského zákoníku. Zaměřuje se na horizontální směrnici 2011/83/EU, Draft Common Frame of Reference, návrh evropské kupní smlouvy, návrh směrnice 2011/793 a návrh nařízení 2011/794. Dále vybírá několik zásadních problémů, kterým se v oblasti ochrany spotřebitele návrh občanského zákoníku věnuje, zajímavých z pohledu evropského práva a jeho transpozice -- například problematiku pojmu spotřebitel, smluv uzavíraných na dálku a mimo provozovnu, neobjednaného plnění nebo nepřiměřených ustanovení.
Vedoucí práce: Nicole Grmelová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses