Vliv daně z příjmů právnických osob na vykazování dlouhodobého majetku - Kopecká, Hana (2011)
Dlouhodobý majetek je důležitou složkou každého podniku. Pohled na něj ovlivňuje daň z příjmů právnických osob, jako jedna z nejdůležitějších daní České republiky. Tato práce poukazuje na některé důležité aspekty vlivu daně z příjmů právnických osob na vykazování dlouhodobého majetku. Ukazuje některé chyby, kterých se podniky při vy-kazování tohoto majetku dopouštějí. Práce se dále zabývá rozdíly mezi účetním a daňovým odpisováním, shrnuje problematiku komponentního odpisování a tvorby rezervy na opravu hmotného majetku, srovnává daňové a účetní vymezení souboru mo-vitých věcí a definuje podmínky, za kterých je zásah do majetku považován za technické zhodnocení nebo opravu majetku. Ukazuje rozdíly mezi účetními a daňovými pravidly, které motivují účetní jednotky k nesprávnému vykazování dlouhodobého majetku.