Google Apps - cloud computing v praxi - Strečko, Marek (2011)
V této práci si kladu za cíl seznámit čtenáře s cloud computingem a službou Apps od společnosti Google s cílem nainstalovat a vyzkoušet takovéto řešení. Nejprve bych chtěl krátce nastínit základní fakta o cloud computingu a jeho rozdělení. Následuje sekce věnována službě Google Apps s nástinem historie vývoje tohoto systému spolu s nástinem verzí, jaké nabízí. Poté bych rád podrobně popsal všechny nejdůležitější služby v balíčku Google Apps. U každé bych se také rád zaměřil na praktickou stránku věci. Tedy přesněji řečeno, k čemu nebo na co by to budoucí uživatelé mohli využít. V další fázi práce si kladu za cíl tuto platformu nainstalovat a zprovoznit do funkční podoby na své doméně a popsat malé odlišnosti, které jsem v instalačním procesu provedl. Následují kapitoly o ověření funkčnosti instalace, zhodnocení nákladů spojených s nasazením této aplikace, uvedení a zmapování důvodů, jak lze využít jednotlivé verze systému Apps a k jakému účelu. Práci uzavírá kapitola o porovnání výhod a nevýhod systému Apps. V samotném závěru práce jsem zhodnotil cíle práce, zda je možné vytvořit funkční řešení na bázi cloud computinugu bez vynaložení značného časového a finančního úsilí a zároveň posoudil praktičnosti a použitelnosti tohoto řešení.