Přístupy k archivaci digitálních dokumentů - Bazala, Jan (2011)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou archivace digitálních dokumentů. Cílem je analyzovat současné možnosti archivace digitálních dokumentů a charakterizovat nabídkovou stranu trhu služeb v ČR, které se orientují na tyto aktivity. Z hlediska struktury je práce rozdělena na dvě části. V té první -- teoretické vycházím ze studia odborné literatury a internetových zdrojů. Jako první se věnuji vymezení pojmu dokument a digitální dokument, vlastnostem digitálních dokumentů, jejich ukotvení v české legislativě a jejich životnímu cyklu. Dále jsou přiblíženy pojmy z oblasti archivace, popis digitálního archivu, činností v něm prováděných, nakonec je uveden životní cyklus digitální archivace. V druhé části -- praktické, jsou popsány a zobrazeny výsledky provedeného průzkumu českého trhu, zaměřeného na služby související s digitální archivací a stanoveny výroky o stavu trhu v dané oblasti.