Federální rezervní systém v letech 2000-2011 - Lamaczová, Michaela; Ježek, Tomáš, 1940-2017; Mládek, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Diplomová práce se zabývá Federálním rezervním systémem (FED), jakožto centrální bankou Spojených států amerických. Cílem práce je analyzovat monetární politiku FEDu s ohledem na možnou souvislost činnosti této instituce s poslední světovou finanční krizí. První kapitola pojednává o stručné historii vzniku centrálního bankovnictví v USA, situaci před vznikem FEDu, okolnostech vzniku Federal Reserve Act z roku 1913, následném založení FEDu a především o jeho úloze v období Velké deprese v 30. letech 20. století. Uveden je přehled kritických názorů ekonomů na fungování FEDu. V druhé části práce pojednává o monetární politice FEDu v předkrizových letech 2000-2007. Zhodnotí postup a hlavní kroky, které FED podniknul ve snaze nastupující krizi zabránit nebo ji alespoň zmírnit. Posouzen je soulad těchto kroků s doporučeními významných a respektovaných ekonomů. Předposlední kapitola pojednává o hypoteční krizi a měnové politice FEDu v období od roku 2007 -- 2011. Kapitola popisuje též rozdílné postavení FEDu a Evropské centrální banky a monetární politiku obou těchto centrálních bank v reakci na hypoteční krizi. Čtvrtá a závěrečná část se zaměřuje na možné příčiny finanční krize a nynější vývoj ve FEDu.
Vedoucí práce: Tomáš Ježek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses