Hospodářský vývoj keltského tygra problematika přímých zahraničních investic - Štiková, Adéla (2011)
Tato diplomová práce se zabývá investičními pobídkami a jejich vlivem na ekonomiku Irska v historickém i současném kontextu. Úvodní část je věnována obecné problematice přímých zahraničních investic a investičních pobídek. Po základní fyzickogeografické a socioekonomické charakteristice státu je v práci popsán hospodářský vývoj Irska od 17. století do současnosti se zaměřením na důležité milníky irské historie a jejich vliv na irskou ekonomiku. V hlavní části zaměřené na irské investiční pobídky jsou uvedeny obecné faktory irské ekonomiky v podobě tzv. komparativních výhod (vysoká mobilita pracovních sil, vysoká kvalifikace pracovních sil a nízké pracovní náklady) včetně specifických výhod pro americké investory (kulturní sblíženost, neexistence jazykové bariéry, výhodná geografická poloha, telekomunikační infrastruktura) a hospodářsko-politická opatření v oblasti přímých investic, které Irsko realizovalo za účelem přilákání zahraničních investorů (vybudování moderní telekomunikační infrastruktury, mezinárodní zkušenost kvalifikovaných pracovních sil a zřízení organizací na podporu přímých zahraničních investic). Dále je v práci detailně analyzován vývoj investičních pobídek od začátku jejich aplikace v 70. letech 20. století přes průmyslový "boom" v 90. letech 20. století až do současnosti se zaměřením na ty z nich, které byly pro rozvoj irského hospodářství klíčové (daně z příjmu, efektivní infrastruktura, flexibilní trh práce aj.). Následně je v práci uvedena prognóza vývoje Irska v následujících letech. Je zde zhodnocen dosavadní dopad investičních pobídek na vývoj irské ekonomiky a nastíněno, jakým směrem se budou investiční pobídky v Irsku ubírat v blízké budoucnosti.