Přístupy k řešení grafického designu mobilních webových aplikací - Čapek, Michal (2011)
Tato práce popisuje rozdíl mezi webdesignem mobilních a internetových stránek pro PC z převážně technologického pohledu. V první části práce popisuji současnou situaci v České republice, včetně nejpoužívanějších zařízení, mobilních operačních systémů a internetových prohlížečů. Dále se zaměřuji na důležité rady v oblasti vytváření mobilních internetových stránek. Tyto rady zde zdůrazňuji, protože nejsou vždy shodné s vytvářením webových stránek pro PC. V závěru teoretické části uvádím metody rozpoznávání zařízení přistupujících k internetové stránce a trendy v oboru tvorby mobilního internetu. V praktické části popisuji implementaci metod z teoretické části, a testování na různých zařízeních. Testování je prováděno na ukázkových HTML stránkách s využitím nových prvků CSS3 a HTML5. Testování je zaměřeno na funkci metod rozpoznání, funkci nových internetových prvků a porovnání složitosti implementací. V závěru práce slovně porovnávám jednotlivé metody a uvádím vhodné příklady využití.